لیکن پلان
لیکن پلان
لیکن پلان، یک الگوی منحصر به فرد از واکنش التهابی در جلد و غشای مخاطی است که اتیولوژی آن ناشناخته می باشد. بثورات اصلی در عرض 1 سال، در 60 در صد بیماران برطرف می شود . اما در 40 در صد موارد عود می کنند. بیماری ممکن است در هر سنی دیده شود، اما مشاهد آن در کودکان کوچکتر از 5 سال نادر است. بیماری کبد یک عامل خطرزا برای لیکن پلان است ، هرچند که نشانگر خاص آن نمی باشد .
اشکال بالینی متعددی وجود دارند و تعداد ضایعات از چند پاپول مزمن تا بیماری ژنرالیزه حاد متغیر است.
ضایعات اولیه
مورفولوژی و انتشار ضایعات وجه مشخصه بیماری است . ضایعه اولیه ، یک پاپول مسطح 2 تا 10 میلی متری با حاشیه نامنظم گوشه دار می باشد ( پاپولهای چند وجهی). با معاینه سطح نزدیک ، یک الگوی تور مانند و رتیکولر از خطوط متقاطع متمایل به سفید دیده می شود .
ضایعات تازه به رنگ صورتی – سفید هستند، اما با گذشت زمان ، رنگ بنفش مشخصی می یابند و یا رنگ ارغوانی که ظاهری با درخشندگی مومی مخصوص دارد ، به خود می گیرند.
ضایعاتی که ماه ها باقی می مانند، ممکن است ضخیم تر شوند و به رنگ قرمز تیره در آیند ( لیکن پلان هیپرتروفیک). پاپولهای تجمع یافته ، الگوهای متفاوتی ایجاد می کنند. الگوها معمولا به صورت خوشه هایی هستند که به شکل تصادفی قرار گرفته اند. اما ممکن است بصورت حلقوی ، پاپولر منتشر ( قطره ای ) یا خطی نیز دیده شوند.
لیکن پلان هیپرتروفیک
این الگو که دومین الگوی شایع جلدی است، ممکن است در هر قسمت بدن به وجود آید ، اما به طور نمادین در نواحی پره تیبیال ساق پاها و قوزک ها یافت می شود.
پس از گذشت یک زمانی طولانی ، پاپولها ویژگی های مشخص کننده خود را از دست می دهند و به صورت پلاکهای قهوه ای متمایل به قرمز یا ارغوانی ، ضخیم ، گرد تا کشیده با یک سطح خشن یا زگیلی شکل مجتمع می گردند، خارش ممکن است شدید باشد . ضایعات ماه ها یا سالها ( بطور متوسط حدود 8 سال) تداوم می یابند و ممکن است در اثر خراشیدن دائمی شوند.
لیکن پلان کف دست ها و پاها
لیکن کف دست ها و پاها ، عموما بصورت یک پدیده جداگانه اتفاق می افتد ، اما ممکن است همزمان با بیماری سایر نواحی نیز ظاهر گردد.
این ضایعات با ضایعات کلاسیک لیکن پلان متفاوت هستند ، از این نظر که پاپولهای آن بزرگترند و نیز با اتصال به هم، پلاک های نیمه شفاف با سطحی مومی و گلوبولر می سازند. خارش ممکن است غیر قابل تحمل باشد. احتمال دارد ضایعات زخمی شوند
راه های ارتباطی دکتر امیر سلیمانی متخصص پوست و مو
کانال تلگرام دکتر امیر سلیمانی: doctorsoleymani
اینستاگرام دکتر امیر سلیمانی: dr_amir_soleymani
شماره های تماس: 09012222118 – 02188642413
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم
با تشکر مدیریت سایت دکتر امیر سلیمانی متخصص پوست و مو
دیدگاه خود را ثبت کنید
مایلید به گفتگو بپیوندید؟ما دوست داریم شما هم در این بحث شرکت کنید!