عفونت های مقاربتی
عفونت های مقاربتی
زگیل های تناسلی
بروز زگیل های تناسلی به سرعت در حال افزایش می باشد و از این نظر بر هرپس تناسلی پیشی گرفته است. شواهد زیادی مبنی بر وجود ارتباط بین زگیل های تناسلی و سرطان های ناحیه تناسلی وجود دارد .
زگیل های تناسلی به رنگ صورتی کم رنگ هستند و تعداد زیادی برآمدگی مجزای باریک تا پهن، بروی یک صفحه زمینه ای دارند. سطح ظایعه نرم یا مخملی و مرطوب بر خلاف سایر نواحی، فاقد هیپرکراتوز می باشد. زگیل ها ممکن است در نواحی رکتال یا اطراف مقعد با یکدیگر ادغام شده، یک توده بزرگ گل کلمی ایجاد نمایند.
نوعی دیگر در بیماران جوانی که از نظر جنسی فعال هستند، قابل مشاهده است و به شکل پاپلوهای نرم و مختصری برآمده با پیگمانتاسیون قرمز یا قهوه ای دیده می شود که چند کانونی و اغلب دو طرفه است و همان انواع ویروسی مرتبط با کوندیلومای برآمده نیز در آن وجود دارد . زگیل ها درنواحی مرطوب به سرعت منتشر می شوند و بنابرین ممکن است در روی سطوح متقابل لب های فرج یا رکتوم به صورت متقارن وجود داشته باشند.
سوزاک
سوزاک بیماری مقاربتی شایعی است. ارگانیسم مسبب آن نایسریا گونوره فقط در محیطی مرطوب و در دمایی معادل دمای بدن انسان زنده می ماند و انحصارا از طریق تماس جنسی ( تناسلی، دهانی – تناسلی یا تناسلی- مقعدی) با فردی آلوده منتقل می شود . این بیماری از طریق توالت ها انتقال نمی یابد. هر چند اورتریت چرکی سوزش دار در آقایان و اندوسرویسیت بدون علامت در خانم ها شایعترین تظاهر این بیماری می باشند، ولی در گیری سایر نقاط نیز محتمل است. تمامی اشکال بیماری قادرند باکتریمی ایجاد کرده، منجر به سندروم آرتریت – درماتیت شوند. روند رو به رشد شمار مردان حامل بدون علامت باعث شده که کنترل این بیماری از لحاظ اپیدمیولوژی دشوارتر شود. سابقا پنی سلین بر تمام اشکال این بیماری موثر بود، ولی اکنون سویه های مقاومی نیز پدیدار شدند.
سوزاک رکتال
مقاربت مقعدی باعث ایجاد سوزاک رکتال می شود. آلوده شدن مخاط آنو – رکتال با ترشحات عفونی واژن نیز، موجب به وجود آمدن سوزاک رکتال در زنان مبتلا به سوزاک تناسلی می گردد. با توجه به اینکه در اکثر موارد علایم و نشانه های سوزاک رکتال نسبتا غیر اختصای است، سابقه مقاربت مقعدی مهمترین اصل تشخیص می باشد.
سیفیلیس
سیفیلیس از بیماری های عفونی انسانی است که توسط باکتری تره پونما پالیدوم ایجاد می شود. بیماری ضمن تماس مستقیم با ضایعه مرحله اول یا دوم، از طریق جفت در رحم، یا حین زایمان و عبور نوزاد از کانال عفونی زایمان انتقال می یابد. این باکتری همانند گونوکوک، حساس بوده و در صورت خروج از محیط بدن انسان از بین می رود. تره پونما پالیدوم، برخلاف گونوکوک می تواند هرعضوی را آلوده کند و بنابرین تظاهرات بالینی گوناگونی پدید می آورد.
سیفیلیس در صورت عدم درمان ممکن است سه مرحله را سپری کند. ابتدا مراحل اول و دوم سیفیلیس به صورت بیماری عفونی پوستی ظاهر می گردند که ممکن است بدون عارضه باشد یا وارد مرحله نهفته گردد که ماه ها یا سالها پیش از مرحله سوم بیماری است. مرحله سوم که در حال حاضر بسیار نادر است، با ظهور عوارض قلبی – عروقی ، عصبی و عوارض عمقی پوستی شناخته می شود. مرکز کنترل بیماری ها، مراحل مختلف سیفیلیس را به قرار زیر تعریف کرده است:
سیفیلس مرحله اول
وجه مشخصه آن یک زخم جلدی است، طی تماس با یک ضایعه عفونی در پوست یا سطوح مخاطی دهان، مقعد و یا واژن بوجود می آید. 10 الی 90 روز ( بطور متوسط 21 روز) بعد از تماس، ضایعه اولیه یا شانکر در مرحله تماس ایجاد می شود. ضایعه به صورت پاپول ظاهر می شود، سپس دچار نکروزایسکمیک شده ، سطح فرسایش می یابد و زخمی سفت و سخت، بدون درد یا حساس و به طول 0.3 تا 2 سانتی متر ایجاد می کند. قاعده زخم تمیز است و ترشحات سروزی زرد رنگ ناچیزی دارد.
سیفیلیس مرحله دوم
سیفیلیس مرحله دوم با ضایعات جلدی مخاطی، سندروم شبیه سرماخوردگی و آدنوپاتی منتشر، شناخته می شود.
ضایعات سیفیلیس مرحله دوم دارای خصوصیات ویژه ای است که آن را از دیگر بیماری های جلدی متمایز می کند. در شروع بیماری تب وجود ندارد و یا در صورت وجود خفیف است. این ضایعات غیر التهابی بوده و ممکن است هفته ها یا ماه ها برقرار باشد. درد و خارش خفیف است یا اصلا وجود ندارد .
سیفیلیس مرحله سوم
بیماری های سیستمیک مشتمل بر بیماری قلبی – عروقی ضایعات CNS و گرانولوم های سیستمیک در شمار اندک از بیمارانی که اصلا درمان نشده یا به کفایت تحت درمان قرار نگرفته اند ، پدیدار می شود.
شانکروئید
شانکروئید که شایع ترین بیماری مقاربتی خفیف است، به وسیله میکروب های میله شکل گرم منفی و کوچکی به نام هموفیلوس دوکره ای ایجاد می شود. بر اساس گزارش های موجود نسبت ابتلای مرد به زن 10 به 1 است.پس از گذشت 3 تا 5 روز پاپول قرمز و درناکی در محل تماس ظاهر می شود و به سرعت تبدیل به پوستول شده، بعد از پاره شدن، زخمی نامنظم و ناصاف که هاله ای قرمز رنگ آن را احاطه کرده، بر جای می ماند.
این زخم برخلاف زخم های کم عمق هرپسی، عمیق است و به آسانی خون ریزی می کند و انتشار جانبی دارد.
این ضایعه کانالی در زیر جلد حفر کرده، در حاشیه زخم ، زیر پوست را خالی می کند و قاعده زخم را با اگزودای زرد- خاکستری می پوشاند.
راه های ارتباطی دکتر امیر سلیمانی متخصص پوست و مو
کانال تلگرام دکتر امیر سلیمانی: doctorsoleymani
اینستاگرام دکتر امیر سلیمانی: dr_amir_soleymani
شماره های تماس: 09012222118 – 02188642413
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم
با تشکر مدیریت سایت دکتر امیر سلیمانی متخصص پوست و مو
دیدگاه خود را ثبت کنید
مایلید به گفتگو بپیوندید؟ما دوست داریم شما هم در این بحث شرکت کنید!