خطرناک ترین نوع سرطان پوست را بشناسیم!!
تاکنون انواع مختلفی از سرطان پوست شناخته شده است که یکی از بدترین انواع آن، سرطان ملانوم نام دارد. این نوع از بیماری توانایی این را دارد که به دلیل عدم تشخیص به موقع در تمامی بدن پخش شده و تمامی سطح پوست را درگیر کند. وجود خال های تیره رنگ در بدن می تواند زنگ خطری برای وجود این بیماری باشد لذا توصیه می کنیم تمامی افراد این مقاله را انتهای متن مطالعه نمایند.
ملانوم چیست؟
ملانوم (Melanoma) یا خال سرطانی نوعی از سرطان پوستی می باشد که به واسطه تغییر در ملانوسیت ها که همان سلول های رنگدانه ای پوست هستند ایجاد می گردد. به طور کلی بیماری سرطان یکی از بیماری هایی است که در تمامی اندام ها و سلول های بدن قابل ایجاد است. در زمانی که سلول های تولید کننده ملانین در بدن رشد خارج از کنترلی را داشته باشند سرطان ملانوم ایجاد می گردد. دو ویژگی منحصر به فرد این نوع سرطان پوست یکی این است که در مقایسه با سایر انواع سرطان از شیوع کمتری برخوردار است اما در عین حال این نوع از سرطان پوستی بسیار خطرناک تر از سایر انواع این است و درصورت عدم تشخیص به موقع ممکن است به سایر اندام های بدن نیز سرایت کند.
علائم سرطان ملانوم یا سرطان ملانوما
این نوع از سرطان می تواند در تمامی اندام های بدن و بر روی پوست کل بدن ایجاد شود اما به طور کلی در اندام هایی که بیشتر در معرض نور خورشید هستند همچون صورت یا دست ها، شیوع بیشتری دارد. البته این بیماری می تواند در اندام هایی از بدن که چندان نیز در معرض نور خوشید قرار ندارند همچون کف دست ها و پاها نیز ایجاد شود.
مهمترین نشانه وجود سرطان ملانوما را می توان در تغییر غیرمعمول در رنگ یا ظاهر پوست و یا تغییر خال های موجود پوستی دانست. در برخی موارد ممکن است پوست دارای خال نباشد اما سرطان ملانوم در آن سطح از پوست ایجاد گردد لذا توجه به تمامی تغییراتی پوستی ضروری است.
نشانه هایی که به کمک آن کمک آن می توان ملانوم را تشخیص داد شامل موارد ذیل می گردد:
وجود خال های نامتقارن، مثلا دو بخش یک خال متفاوت باشد.
وجود حاشیه بریده بریده، نامنظم و یا پوسته پوسته شده در اطراف خال
تغییر رنگ خال های موجود
توزیع نامنظم و تفاوت رنگ در سطح پوست یا خال
خال های بزرگ به حدی که حدود 6 میلی متر یا بزرگ تر باشد.
سایر تغیییرات در خال ها همچون ایجاد خارش یا خونریزی در خال
دلیل ایجاد سرطان ملانوم
در وضعیتی که سلول های بدن به جای جایگزینی با سلول های پیر، به DNA بدن آسیب برساند رشد این سلول ها از کنترل خارج شده و به ایجاد توده های سرطانی منجر خواهند شد. البته تاکنون مشخص نشده است به چه دلیل سلول های بدن به نحوی تغییر می کنند که به DNA آسیب رسانند اما میتوان مجموعه ای عوامل محیطی و ژنتیکی را به عنوان دلایل بروز این عارضه برشمرد. دو دلیل شناخته شده و شایع در ایجاد ملانوم شامل قرار گیری بیش از انداره در معرض نور خورشید و لامپ ها و تخت های برنزه می باشد.
انواع ملانوم
این بیماری انواع متفاوتی دارد ازجمله:
1- Superficial spreading melanoma
این نوع یکی از انواع شایع سرطان ملانوما می باشد که تمامی سطح پوست بدن بجز کف دست ها و کف پاها میتواند ایجاد شود. دو ویژگی این نوع از این بیماری وجود رنگ تیره قهوه ای یا سیاه و همچنین حاشیه نامنظم این ضایعه پوستی می باشد.
2- Nodular melanoma
ندولار ملانوم یکی از انواع سرطان ملانوم بوده که می تواند رنگی سیاه، قرمز یا حتی همرنگ پوست داشته باشد اما دو ویژگی اصلی آن این است که ممکن است دچار خونریزی یا زخم گردد و رشد آن نیز در خال ها به طور عمودی می باشد.
3- Lentigo maligna melanoma
این نوع از ملانوما که همچون ضایعه ای نامتقارن رخ می دهد عموما در افراد مسن و در نواحی از پوست که بیشتر در معرض نور خوشید قرار دارد ایجاد می شود و درصورت عدم رسیدگی ممکن است در گذر زمان به ملانوم بدخیم تبدیل شود.
4- Acral lentiginous melanoma
این نوع از بیماری ملانوما عموما در ناخن ها، کف دست ها یا پاها ایجاد می شود. ویژگی خاص این نوع از سرطان ملانوم این است در سیاه پوستان شیوع داشته درحالی که به ندرت در سفید پوستان ایجاد می شود.
عوامل خطرساز در ابتلا به ملانوم
وجود ملانین یا رنگدانه های کمتر در پوست که در پوست های روشن وجود دارد به معنای محافظت کمتر از پوست در برابر نور خورشید است و همین مسئله می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
سابقه آفتاب سوختگی و تاول های ایجاد شده بر اثر آن نیز خطر ابتلا به سرطان ملانوما را افزایش می دهد.
قرار گیری بیش از اندازه در معرض نور ماوراء بنفش خصوصا برای افرادی که برای برنزه شدن در معرض این نور قرار دارند.
داشتن خال های خیلی بزرگ و یا نامتقارن
سابقه خانوادگی داشتن ملانوم نمی می تواند احتمال ابتلای فرد به بیماری را افزایش دهد.
در نهایت سیستم ایمنی بدن نیز یکی از عوامل تاثیرگذار در ابتلای فرد به این نوع از سرطان پوستی بوده به نحوی که هر چه سیستم ایمنی قوی تر باشد، احتمال ابتلا به این بیماری با درنظر گرفتن سایر علل تاثیرگذار کاهش خواهد یافت.
تشخیص و درمان سرطان ملانوم
همانگونه که پیشتر ذکر شد به کمک بررسی خال های روی بدن و تغییرات حاصله بر روی آنها و یا تغییر در ظاهر رنگ پوست بدن می توان تا حدی این بیماری را تشخیص داد هرچند که در برخی موارد ما ملانومای پنهان را داریم یعنی در برخی موارد این تغییراتی پوستی می تواند در ناحیه تناسلی یا بین انگشتان دست و پای فرد ایجاد گردد که در معرض نور خورشید نیز نبوده اند لذا توصیه می گردد به تغییرات پوستی تمامی پوست بدن توجه شود.
پس از تشخیص میتوان از شیوه های درمانی متفاوت که برای انواع سرطان ها موجود است در درمان استفاده کرد. به این دلیل که این بیماری سلول های پوستی را درگیر می کند، درمان تا حد زیادی راحت شده چراکه پزشک به بافت سرطانی دسترسی مستقیم دارد. از این جهت جراحی برای برداشتن بافت سرطانی یکی از شیو های درمانی رایج در بهبود بیماری ملانوما می باشد. توجه داشته باشید در وضعیتی که سرطان ملانوم در خال ها ایجاد شود روش درمان با برداشتن خال متفاوت است و نیازمند طی کردن فرآیند درمانی می باشد.
پیوند پوست در شرایطی سطح وسیعی از پوست فرد با بیماری درگیر شده باشد و یا پرتو درمانی، شیمی درمانی، دارو درمانی و… سایر شیوه های درمانی رایج این بیماری می باشد.
پیشگیری از ابتلا به سرطان ملانوم
همانطور که میدانید بهترین درمان همواره پیشگیری می باشد لذا بهتر است با شناخت این بیماری و علل به وجود آورنده آن تا حد قابل قبولی از سلامت خود محافظت کرده و از عوامل خطر سازی که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند دوری کنید از جمله:
تا حد امکان در معرض نور مستقیم خورشید آن هم به طور طولانی مدت قرار نگیرید.
همیشه از کرم های ضدآفتاب مناسب استفاده کنید.
سیستم ایمنی بدن خود را تقویت نمایید.
از قرارگیری درمقابل نور فرابنفش استفاده شده در لامپ ها و تخت های برنزه کننده خودداری نمایید.
و در نهایت همیشه و مرتبا پوست بدن و خال های خود را چک کنید و نسبت به هر تغییری حساس باشید.
برای درمان سرطان ملانوم و کسب اطلاعات بیشتر در اینباره می توانید با دکتر امیر سلیمانی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
مایلید به گفتگو بپیوندید؟ما دوست داریم شما هم در این بحث شرکت کنید!